Ακάρ: Πρέπει να συζητήσουμε πως θα γίνει η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

Πολιτική


Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «η λύση είναι δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη. Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει αυτό»

Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας πως δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Επανέλαβε, επίσης, τη φράση του Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα, «δεν αστειευόμαστε».

«Από το 1974 η Κύπρος ζει σε ειρήνη»!

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ, ο Χ. Ακάρ είπε ότι «από το 1974 η Κύπρος ζει σε ειρήνη» και υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Διαβάστε επίσης FT: Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να διώξει την Τουρκία

Πλέον, ισχυρίστηκε, «η λύση είναι δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη. Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα γίνει αυτό», προσθέτοντας πως «αν προσπαθήσουν να προκαλέσουν τετελεσμένα, οι προσπάθειές τους θα είναι μάταιες».

Σε ερώτηση για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε πως «όταν έρθει η σειρά και η ώρα της Μεσογείου, ο αρμόδιος Υπουργός θα πάει και θα κάνει τις σχετικές εργασίες εκεί».

Διαβάστε επίσης Οι χάρτες της τουρκικής αμφισβήτησης, οι συμμαχίες και τα εξοπλιστικά

«Το Κογκρέσο θα λάβει τη σωστή απόφαση»

Για την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με τα F-16, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Τώρα όλοι θα παρατήσουν τη δουλειά τους και θα ασχολούνται με το τι λέει ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο; Εντάξει, μπορεί να έχουν τις απόψεις τους αλλά το Αμερικανικό Κογκρέσο ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο Κογκρέσο ενός κράτους, πιστεύουμε ότι θα λάβει τη σωστή απόφαση, αφού κάνει τις παγκόσμιες αξιολογήσεις του, λάβει υπόψη του τις σχέσεις του με την Τουρκία, τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού. Και δεν είναι καθόλου όπως είπε ο Μητσοτάκης».

Υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ζήσει σε ειρήνη και σε ευημερία με τους γείτονές της. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Ωστόσο στην Ελλάδα – και δεν πρέπει να κατηγορούμε τον ελληνικό λαό- κάποια συγκεκριμένα άτομα για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης τείνουν να χρησιμοποιούν την ένταση με την Τουρκία. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Πρέπει να…Πηγή: in.gr