ΑΑΔΕ: Έτσι θα μαθαίνει τον τζίρο επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Οικονομία


Όλες οι αλλαγές στους  χρόνους διαβίβασης των τιμολογίων και αποδείξεων λιανικής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA

Το «Μεγάλο Αδερφό» στις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσεων και επαγγελματιών ενεργοποιεί η Εφορία.  Με νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζεται ότι τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων από ταμειακές μηχανές οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, θα διαβιβάζονται αυτόματα σε 1 λεπτό έως 24 ώρες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και το ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν στο κράτος.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται ακόμη ότι όσοι δεν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές και εκδίδουν στοιχεία λιανικής πώλησης μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων θα πρέπει να διαβιβάζουν τα δεδομένα στο myDATA μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών ενώ  δίνονται οδηγίες στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

  • Διαβάστε επίσης: Κλοπή ΦΠΑ: Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα

Η νέα απόφαση

Ειδικότερα με τη νέα απόφαση τροποποιούνται ορισμένοι χρόνοι διαβίβασης σύνοψης των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA και ορίζονται τα εξής:

1. Χονδρικές πωλήσεις

– Τα δεδομένα των τιμολογίων διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο από τους Παρόχους όσο και από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «timologio».

– Τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων ERP διαβιβάζονται μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

– Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμα καταχώρησης. Το μέτρο αυτό ισχύει από το 2023.  Εξαιρετικά, για το έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20ή ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

2. Λογιστικά έσοδα. Στην περίπτωση διαβίβασης λογιστικών εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

3. Λιανικές συναλλαγές

– Τα δεδομένα των…Πηγή: Source link