Έρευνα ΕΕΑ: Περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης και δυσκολία αποπληρωμής λογαριασμών

Οικονομία


Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του κύματος ακρίβειας

Θετικά αξιολογούν οι καταναλωτές τα μέτρα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις, με το 50% των συμμετεχόντων σε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) να θεωρούν ότι βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και οι περισσότεροι από αυτούς, κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα.

Δείτε εδώ την έρευνα

Δυσκολίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ωστόσο, καταναλωτικά αγαθά και διακοπές είναι τα πρώτα έξοδα που έχουν περιορίσει τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων με έναν στους πέντε να εμφανίζεται ότι έχει περιορίσει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και σχεδόν έναν στους δύο να δηλώνει ότι θα κάνει μειωμένες διακοπές εφέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Διαβάστε επίσης Ενεργειακή φτώχεια: Απλήρωτοι λογαριασμοί για ένα στα δύο νοικοκυριά

Αυτά προκύπτουν από τη νέα έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του ΕΕΑ που διεξήχθη στην Αττική, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου και αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του κύματος ακρίβειας.

Τα ευρήματα της έρευνας

Συγκεκριμένα από την εξαμηνιαία διερεύνηση του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, αναδεικνύονται τα εξής παρακάτω ευρήματα και συμπεράσματα:

– Περίπου αντίστοιχη εικόνα με την προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 48% ανησυχούν (από 51%) – 42% δεν ανησυχούν (από 43%). Στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων όμως η ανησυχία έχει μεγαλώσει αξιόλογα: 60% ανησυχούν (από 53%) – 29% δεν ανησυχούν (από 32%).

– Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στον δείκτη αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 31% αισιόδοξα (από 40%) – 68% απαισιόδοξα (από 58%)!

Διπλάσιο το ποσοστό ανησυχίας για την ενέργεια

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα στα ερωτήματα…Πηγή: Source link