Έκθεση: Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν αρκούν για τον περιορισμό του πληθωρισμού – Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία

Οικονομία


Οικονομική έκθεση που παρουσιάστηκε στο Τζάκσον Χολ υποστήριξε πως ο πληθωρισμός μπορεί και να συνεχίσει να ανεβαίνει, αν δεν υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία

Καμπανάκι για την Federal Reserve, αλλά και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, συνιστά οικονομική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στο περιθώριο του οικονομικού συμποσίου του Τζάκσον Χολ, σύμφωνα με την οποία οι τραπεζίτες μπορεί να αποτύχουν στην προσπάθεια τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, εάν οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους δεν παίξουν το δικό τους ρόλο υιοθετώντας πιο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι συγγραφείς της έκθεσης, ο καθηγητής Φρανσέσκο Μπιάνκι του Johns Hopkins University σε συνεργασία με τον Λεονάρντο Μελόζι της Chicago Fed, υποστηρίζουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, οπότε αν αυτές δεν περιοριστούν ο πληθωρισμός όχι μόνο μπορεί να μην υποχωρήσει, όπως προσπαθούν να πετύχουν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και να αυξηθεί!

  • Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Το φάντασμα της φτώχειας πλανάται πάνω από την Ευρώπη – Νέα μέτρα αναζητούν οι κυβερνήσεις

Δημοσιονομικά τα αίτια 

«Το γεγονός πως περίπου η μισή από την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού έχει δημοσιονομικές ρίζες θέτει κάποιες συγκεκριμένες προκλήσεις για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Όχι μόνο ο δημοσιονομικός πληθωρισμός τείνει να είναι επίμονα υψηλός, αλλά απαιτεί μια διαφορετική πολιτική προσέγγισης» αναφέρει η έκθεση.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο… άνοιξαν τα σεντούκια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας μοιράζοντας χρήματα στο πλαίσιο πακέτων στήριξης για να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους. Όμως, τα μέτρα αυτά βοήθησαν στην ενίσχυση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Επομένως, για τον περιορισμό των πληθωριστικών τάσεων θα πρέπει τώρα και οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν υιοθετώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Εάν η νομισματική σύσφιγξη δεν υποστηρίζεται από τις προσδοκίες των ανάλογων δημοσιονομικών προσαρμογών, η επιδείνωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση». Κοινώς ο πληθωρισμός, αντί να πέσει πάρα τις αυξήσεις των επιτοκίων, θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

«Αυτό…Πηγή: Source link