Άρχισαν να εθίζονται στα δωρεάν εμβάσματα οι Έλληνες

Οικονομία


Οι δυνατότητες της εφαρμογής «IRIS»

Το φράγμα του 1 εκατομμυρίου ξεπέρασαν οι χρήστες διατραπεζικής υπηρεσίας που επιτρέπει την αποστολή εμβασμάτων μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στη στιγμή, με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος.

Ο λόγος γίνεται για την «IRIS», η οποία διατίθεται για προσωπική χρήση, δίνοντας τη δυνατότητα για μεταφορές έως και 500 ευρώ την ημέρα.

Δωρεάν ή με προμήθεια που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 0,05 ευρώ, ο καθένας μπορεί από το κινητό του τηλέφωνο και μέσω της εφαρμογής mobile banking των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, να αποστείλει χρήματα σε τρίτους, σε όποια τράπεζα κι αν τηρούν το λογαριασμό τους.

Εναλλακτικά είναι δυνατή η χρήση της και για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του ίδιου προσώπου σε διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο ενδιαφερόμενος να επιλέγει πριν τη συναλλαγή που θέλει να εκτελέσει, ως λογαριασμό πίστωσης για την υπηρεσία, εκείνον στον οποίο θέλει να κατευθυνθούν τα χρήματα.

Αυτό γίνεται άμεσα, μέσω του mobile app της τράπεζας στην οποία θέλει να στείλει το έμβασμα. Σημειώνεται ότι η αλλαγή από τράπεζα σε τράπεζα μπορεί να γίνει απεριόριστες φορές.

Οι προμήθειες

Κατά τα άλλα, η διαδικασία είναι απλή, καθώς η εντολή δίνεται με τη χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου ή του ΑΦΜ του ατόμου στο οποίο θέλει κάποιος να στείλει χρήματα.

Με την εκτέλεση της εντολής το ποσό πιστώνεται άμεσα στο λογαριασμό του παραλήπτη, χωρίς καμία χρέωση για τον τελευταίο. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή και των δύο μερών στην υπηρεσία, η οποία γίνεται άμεσα μέσω του mobile banking.

Αναλυτικότερα, οι προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στον αποστολέα για εμβάσματα έως 500 ευρώ, ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Alpha Bank: Δωρεάν
  • Eurobank: Δωρεάν έως 30 ευρώ, 0,50 ευρώ για εμβάσματα από 30,01 έως 100 ευρώ, 1,20 ευρώ για ποσά από 100,01 έως 500 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: Δωρεάν
  • Τράπεζα Πειραιώς: 0,05 ευρώ για ποσά έως 50 ευρώ και 0,50 ευρώ για ποσά από 50,01 έως 500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σύνδεση στο σύστημα TIPS τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των 27 χωρών του ευρωπαϊκού χώρου SEPA που μπορούν να στείλουν και να δεχθούν άμεσες πληρωμές (Instant Payments) εντός 10 δευτερολέπτων, για ποσά έως και 100.000 ευρώ.

Το 2021 σημειώθηκε…Πηγή: Source link